Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Στρατιωτικό Σύμφωνο Γερμανών – ΕΛΑΣ


Image Hosted by ImageShack.us
“Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι: 1) Καπετάν Κίτσος, Διοικητής 2ου Τάγματος 31ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ (Ομάδος Μεραρχιών Μακεδονίας) με εξουσιοδότηση του Μεράρχου XI Μεραρχίας Λασσάνη και 2) ταγματάρχης Έριχ Φένσκε διοικητής της μονάδος 31756, ως εκπρόσωπος των ενόπλων γερμανικών δυνάμεων της στρατιάς Αιγαίου, συνελθόντες σήμερα την 1ην Σεπτεμβρίου 1944 στο χωριό Λειβάδι περιφέρειας Θεσσαλονίκης συνεφωνήσαμεν τα παρακάτω:
1ον) Ο ΕΛΑΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην εμποδίσει την υποχώρηση του Γερμανικού Στρατού στην περιοχή της Ο.Μ.Μ μπαίνοντας σε κάθε εκκενούμενο τμήμα μετά την αναχώρηση και του τελευταίου Γερμανού στρατιώτου.
2ον) Παράλληλα η Γερμανική Α.Σ.Δ.Μ.Α υποχρεούται να διατάξει την αποχώρηση των Ταγμάτων Ασφαλείας από την πόλη της Θεσσαλονίκης την οποία και θα παραδώση στον εφεδρικόν ΕΛΑΣ και στην πολιτικήν οργάνωση του ΕΑΜ σύμφωνα με λεπτομερειακό σχέδιο που τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (Ο.Μ.Μ – Ε.Α.Μ και Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α) θα καθορίσουν.
3ον) Ο ΕΛΑΣ εγγυάται για την ζωή των Γερμανών στρατιωτών που προσχώρησαν εις τας τάξεις του, φτάνει να υποσχεθούν πως θα πολεμήσουν στο πλευρό του ενάντια σε οιονδήποτε εχθρό του Λαϊκού Στρατού.
4ον) Ο ΕΛΑΣ δεν φέρνει καμιά ευθύνη αν αντιλαϊκές προδοτικές ομάδες επιτεθούν κατά Γερμανικών δυνάμεων.
5ον) Η Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α θα παραχωρήσει στον ΕΛΑΣ βαρύ οπλισμό και ανάλογο πολεμικό υλικό για την εξουδετέρωση των παραπάνω ομάδων.
6ον) Ο ΕΛΑΣ με τους όρους αυτούς και με την συνεργασία των Βουλγαρικών και Αλβανικών παρτιζάνικων τμημάτων αναλαμβάνει την καταπολέμηση των αντιλαϊκών παρτιζάνικων ομάδων.
Το σύμφωνο αυτό γράφηκε σε δύο, το ένα στην ελληνική γλώσσα και το παρέλαβε ο Ταγματάρχης Έριχ Φένσκε, και το δεύτερο στην Γερμανική και το παρέλαβε ο καπετάν Κίτσος.
Λειβάδι 1η Σεπτεμβρίου 1944″
Πηγή: Όπως αναγράφεται στην φωτογραφία, “Κείμενο του Μυστικού Συμφώνου ΕΑΜ – Γερμανικού Στρατηγείου Θεσσαλονίκης, το πρωτότυπο του οποίου κατετέθη υπό του Εθνικού Συνδέσμου Ελασιτών Μακεδονίας – Θράκης εις την εξεταστική επιτροπή του Ο.Η.Ε εις Θεσσαλονίκην.
Το πρωτότυπο του ανωτέρου εγγράφου εξετέθη εις την εν Θεσσαλονίκη έκθεση πειστηρίων εν φωτοτυπία, συνοδευόμενο και υπό του πρωτοτύπου της προσκλήσεως ην απηύθηνεν ο Καπετάν Κίτσος προς τον Γερμανό αξιωματικό για την υπογραφή του Συμφώνου”.