Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ιστορικές βλακείες

Η βλακεία δεν είναι ούτε κάτι καινούριο, ούτε προνόμιο των χαζών. Όλοι έχουμε στιγμές βλακείας, μικρές ή μεγάλες. Παρακάτω είναι δύο περιστατικά απο την ιστορία:
shapeimage_2-5Ο Μέγας Ναπολέων, το 1812 αποφάσισε να κάνει την εκστρατεία της Ρωσίας. Οι σύμβουλοί του λοιπόν, του είπαν οτι το κλίμα στη Ρωσία είναι πολύ βαρύ, και θα πρέπει να το λάβουν υπ’όψη. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, ο Μέγας Ναπολέων απαντάει “Το κλίμα στην Ευρώπη είναι παντού το ίδιο”. Και έτσι στέλνει 600.000 ανθρώπους στη Ρωσία, απο τους οποίους γύρισαν μόλις 4.000. Και όλα αυτά για μια βλακεία. Θάφτηκαν κάτω απο τους πάγους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, για μια βλακώδη φράση.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, ένας απο τους ευφυέστερους στρατηλάτες της ιστορίας. Ξαφνικά, μια μέρα του ήρθε να δηλώσει στους συμπολεμιστές του οτι δεν είναι γιός του Φίλιππου του Β’, αλλά είναι γιός του αιγύπτιου θεού Άμμωνα. Όλοι γέλασαν, και του είπαν τι είναι αυτές οι βλακείες. Ο Μέγας Αλέξανδρος όμως, είπε οτι όποιος το αμφισβητήσει, πεθαίνει. Και ποιός πέθανε; Ο πιο πιστός του στρατηγός, ο Κλήτος, που τόλμησε να του πει “αυτά είναι βλακείες”, τον κάρφωσε με τη σάρισσα στο στήθος και τον σκότωσε, όπως και τον προσωπικό του ιστοριογράφο, τον Καλλισθένη. Επειδή αμφισβήτησαν τι; Οτι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν γιός του αιγύπτιου θεού Άμμωνα!